Jak uprawiać pomidory

Pomidory z własnej działki, dojrzewające od słońca, a nie desykantów to najpyszniejsza rzecz pod słońcem. Znam dużo osób, które nawet nie pamiętają smaku takich pomidorów, świeżo zerwanych, jeszcze „ciepłych”. Szkoda, nie wiedzą co tracą, a przecież uprawa pomidorów jest łatwa. Są mniej wymagające niż większość kwiatów, którymi obwieszamy balkony latem.

Siew pomidorów

Jak to nasz pierwszy rok z warzywami, to polecam przejść do następnego rozdziału, a sadzonki kupić na lokalnym bazarku w okolicy maja.

Zaczynamy od wyboru odmiany, na balkon będą polecane inne niż do gruntu. Co nie znaczy, że nie można ich wymiennie uprawiać. Więcej o uprawie balkonowej można znaleźć na uprawa pomidorów na balkonach i tarasach.

pomidorki koktailowe

I zbiór pomidorków koktailowych z balkonu

Wybieramy odmianę pomidorów

Najlepiej jak już jakąś znamy, co nam smakuje. Ze swojej strony mogę polecić białe kruki, jeśli chodzi o odmiany amatorskie. Nie do znalezienia w warzywniaku czy zwykłym sklepie z nasionami:

  1. Zapotec – smak łagodny, pomidorowy, mięsisty typu befsztyk, bardzo smaczny. Skórka łatwo odchodzi;
  2. Russian Orange – bardzo dobry, jeden z najlepszych;
  3. Malachitowa szkatulka – pyszny pomidor o bardzo aromatycznej nucie owocowej;
  4. Malinowy – ta odmiana nie ma sobie równych od lat;
  5. Kumato – kolejna odmiana o wyśmienitym smaku i… czarnej skórce.
Pomidor żółty

Pomidor odmiany `Malachitova Szkatulka`

Z takich dostępnych w zwykłych ogrodniczych polecam:

  • Sława Nadreni – stara odmiana smaczny
  • Złoty Ożarowski – żółty smaczny, polska odmiana
  • Malinówka – malinowy
  • Ispolin – malinowy duży
  • Black Zebra – ciemny żebrowany
  • Ola polka – koktajlowe
  • Żółta Gruszeczka – koktajlowe
  • Maskotka – koktajlowe
  • Aztec – koktajlowe

Ziemia do siania pomidorów

Lepiej kupić tą do wysiewu warzyw. Jest mniej żyzna i rośliny nam tak nie wybiegną jak posiejemy. Do pikowania pomidorów możemy wybrać ziemie do uprawy warzyw albo torf odkwaszony, najlepiej jednak dobrze przerobiony kompost.

Ja mieszam jeszcze z 1/5 piasku i w taką mieszankę wsadzam młode siewki. Na dno stałego pojemnika warto dać coś na drenaż, mogą to być kamienie, perlit, kermazyt, skorupki po orzechach, drobno połamane patyki.

Siew i pikowanie

Najlepiej siać na przedwiośniu, a dokładniej około połowy marca tak do 10 kwietnia. To termin siania pomidorów w polskich warunkach.

Pomidory najlepiej wschodzą w temperaturze 20-23oC i wysokiej wilgotności podłoża.

Gdy dobrze obniżyć o 3 stopnie i dostarczyć maksimum światła, najlepsze będzie okno południowe.

Kiedy mają już liście właściwe, tak ze 2 przesadzamy do osobnych pojemników. Ja akurat przerabiam kubki po małych jogurtach. Wiercę w spodzie 3 otworki i jest doniczka z recyklingu.

Wysadzanie na miejsce stałe

Do ogrodu pomidory wysadzamy w połowie maja. Stanowisko ciepłe i słoneczne. Gleba najlepsza żyzna i przepuszczalna. Pomidory nie lubią nadmiaru wody.

Prowadzenie

Zabiegiem koniecznym do otrzymania dobrego plonu jest umiejętne prowadzenie odmian pomidorów. Poza tym, że muszą być podwiązane (np. do bambusa albo tyczki po fasoli) jeszcze trzeba obcinać wilki, czyli boczne, nadprogramowe pędy:

  • Odmiany wysokie prowadzimy na 3 pędy do 6 grona
  • Odmiany średnio wysokie na 2 pędy
  • Koktajlowe nie korygujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.