Jak rozpoznać polskie truskawki?

Sezon na truskawki w pełni, ale i tu czyhają na nas niespodziewajki. Często w postaci tych przepięknych, dorodnych… i stających dęba w gardle.

Prawie jak truskawka

Niestety ale tylko polskie truskawki dostarczą nam tych walorów smakowych o jakie nam chodziło. Jak się jednak okazuje te najładniejsze wcale nam ich nie dostarczą. Pochodzą zazwyczaj z Hiszpanii i ich jedyne walory to:

  • konsystencja drewnopodobna
  • smak koło truskawki ale raczej niezbyt blisko
  • zapach wątły
  • gigantyczny wzrost
  • twarde

Na tym tyle „zalet”.

Najlepsze polskie truskawki

Naszych truskawek nie da się podrobić. Bardzo łatwo je odróżnić od tych zagranicznych:

  • są mniejsze
  • są nieselekcjonowane
  • miękkie w dotyku
  • mocno pachnące
  • nierównomiernie dojrzałe
  • odmiany dominują ciemnoczerwone
  • często mają śmieci w postaci słomy etc.
  • są niemyte czyli im więcej pisaku tym lepiej

Truskawka Hiszpańska w przekroju

Tak w skrócie to często udaje mi się słyszeć na targowiskach tekst „pani te truskawki to polskie jak w gębę szczelił”, mam ochotę naprawdę za takie łgarstwo w gębę „szczelić”. Najlepiej kierować się tym, że polskie są niemyte oraz różnej wielkości. Mamy pewność, że będą smaczne, mniej pryskane no i nasze pieniądze trafią do swojaka.

Poniżej kilka zdjęć dla porównania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.