Kiedy siejemy fasolkę szparagową

Fasola to roślina pochodząca z cieplejszych rejonów. Dokładniej z Ameryki Środkowej. Tam była uprawiana przez Indian. Do nas zawędrowała kilka wieków temu, ale jej smak oraz łatwość w uprawie podbiły serca i talerze wszystkich.

Fasolkę szparagową dzielimy na pnącą i karłową. Oba rodzaje występują w wielu odmianach. Jedne z najlepszych to:

  • fasolka z orzełkiem – nadaje się zarówno na suche ziarno, do jedzenia w strąkach – nie posiada włókien – oraz na świeże ziarno, karłowa;
  • fasolka piesza czerwona prążkowana – nazwa odmiany jest w zależności od rejonu różnie podawana, jej ziarna są bardziej pękate od tej z orzełkiem i mniejsze, zastosowanie jak powyżej, pnąca;
  • masłowa – odmiana fasoli bardzo stara, smaczna, długo nie ma włókien, również zastosowanie jak obie powyżej, pnąca;
  • regionalne odmiany fasoli – jeszcze niekiedy można spotkać regionalne odmiany fasoli szparagowej, są one dobre ze względu na to, że przetrwały tylko te, które były łatwe w uprawie, smaczne i odporne na choroby.

Siew fasoli szparagowej

W zasadzie fasolę szparagową możemy siać już na początku maja. Okrywając rzędy włókniną ochronimy ją przed niskimi temperaturami. Możemy też w międzyrzędziach położyć fermentujący kompost i po 15 maja zebrać go.

Wymagania fasoli

Fasola lubi wilgotną i przepuszczalna glebę. Stanowisko powinno być słoneczne i w miarę osłonięte od wiatrów. Pędy na tyczkach mogą od mocnych wiatrów zamierać. Na początku wegetacji warto podlać ją gnojówką z pokrzyw, a jeszcze lepiej z mniszka, która zawiera oprócz azotu również inne pierwiastki.

Drugi raz warto zasilić ją w fazie kwitnienia. Podlewamy zawsze rozcieńczonym nawozem po deszczu ewentualnie przed podlewaniem.

Ostatni siew fasolki szparagowej

Ostatni raz można siać fasolkę szparagową karłową w połowie lipca. Jednak wtedy warto przyśpieszyć siew mocząc ją przez noc w wodzie.

Kiełkująca fasola

Fasola szparagowa stan w 5 dniu od siania namoczonych ziaren

Fasolka szparagowa tyczna

Siejemy w rzędzie ewentualnie w tzw. gniazda gdzie wrzucamy po około 8-10 sztuk ziaren. Można więcej jeśli mamy mniej pewne ziarno. Od razu też w środku mocujemy tyczkę. Warto je górą łączyć na krzyż aby się nie poprzewracały podczas burzy.

Współrzędna uprawa fasoli

Fasola dobrze rośnie w glebie, w której znajdują się bakterie rhizobium. Dlatego należy wziąć glebę z miejsc wcześniejszych upraw fasoli z głębokości około 5-15 cm i wymieszać z glebą w miejscu gdzie ma być siana fasolka.

Fasolę tyczną dobrze jest uprawiać wraz z dynią, która płożąc się nie dopuszcza do rozwoju chwastów.

Jak przyśpieszyć kiełkowanie fasoli

Najbardziej polecany sposobem jest moczenie w wodzie przez 8 godzin ziaren. Po tym czasie należy wodę odcedzić. Jeśli nie można od razu siać, należy je nakryć i wysiać do 3 dni. W tym czasie wykształci się już korzeń, ale to nic nie szkodzi.

Fasola lubi ciepło i jak uda nam się podgrzać przy wczesnym siewie ziemię to tym szybciej ruszy. Dlatego można rzędy nakryć fermentującym kompostem i tuż przed siewem zgarnąć go.

Uprawa fasolki nie jest trudna, warto jednak pilnować aby miała ciepło i mokro, w takich warunkach najlepiej wiąże strąki. Fasola nie jest zbyt często atakowana przez choroby ale czasem może się pojawić antraknoza fasoli czy mączniak, warto od razu opryskać wyciągiem z czosnku.

Szkodnikami najistotniejszymi fasoli są:

  • strąkowiec fasolowy – niszczy ziarna, ale rozwija się w temp powyżej 10 st. C, chore ziarna eliminujemy;
  • ślimaki – lubią sobie pojeść młode pędy, należy je zbierać rano po rosie, a na około fasoli sypać popiół drzewny, nie sól!
  • dziczyzna – jest niestety ale niezłym amatorem fasoli, lubią ją zarówno sarny jak i zające, przed nimi chronią puszki rozwieszone na sznurku tak aby się o siebie obijały.

Uprawa fasoli nie jest trudna. Nawet jak mamy mały ogródek to możemy bez obaw wzdłuż ogrodzenia zamiast tui co roku siać fasolkę. Może ona także z powodzeniem służyć jako letnia osłona na trejaże czy kratki. Nawet w duecie z różami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.