Człowiek wyrastał wśród ziół, więc nie wierzcie w te bzdury, że babka lancetowata czy pędy sosny zostały odkryte wczoraj. Dawna medycyna garściami korzystała z dostępnych w naturze surowców. Zresztą dzisiejsza robi to samo.
Łatwo dostępne rośliny takie jak sosna, bez czarny czy kwiat albo orzeszki lipy mogą nam posłużyć do zrobienia domowych syropów. Poniżej przedstawiam 5 przepisów na syropy jakie możemy zrobić sami w domu.
1 Syrop z podbiału
Szczęśliwcy będący w posiadaniu łąki czy ogrodu zarośniętego podbiałem mogą zbierać jego kwiaty do woli. W Polsce ten gatunek jest uznawany za pospolity.
Kiedy zbieramy podbiał
Kwiaty podbiału zbieramy wczesną wiosną. Zazwyczaj już w marcu zakwitają żółte koszyczki. Pogoda powinna być przed zbiorem przez 2 dni bezdeszczowa, a w dniu zbioru słoneczna. Nie zawsze tak się uda, ale wtedy ma najwięcej substancji aktywnych w kwiatach.
Kwiaty zrywamy do torebki papierowej albo koszyka, aby się nie zaparzyły. Najlepiej w godzinach południowych, poranne zbiory są często wilgotne, co może doprowadzić do zapleśnienia kwiatów.
Jak robić syrop z kwiatów
Syrop z kwiatów podbiału można robić na dwa sposoby:
Pierwszy sposób
to zrobienie syropu z cukru i wody 1:1 i zalanie nim kwiatów.
Drugi sposób
Polega na układaniu warstw cukru i kwiatów podbiału w szklanym naczyniu warstwami.
Po miesiącu, dwóch odcedzamy powstały syrop i konserwujemy go dodatkiem alkoholu w proporcji 100 ml spirytusu na 5 l syropu. Do tego można użyć też wódki ale z odpowiednią proporcją.
Kwiaty w cukrze można wykorzystać do ozdabiania tortów.
2 Syrop z pędów sosny – przepis
Początkiem maja pędy sosny są lepkie od żywicy, a kwiaty męskie pełne pyłku. Na syrop nadają się również zielone szyszki zbierane w czerwcu. Pogoda powinna być słoneczna, a przynajmniej sucha od 2 dni. Najlepiej nadają się pędy i pyłek zbierany od strony południowej drzewa.
Syrop sosnowy z alkoholem
Pędy, męskie kwiaty oraz zielone szyszki sosnowe zalewamy syropem z cukru z dodatkiem alkoholu. Gdyż niektóre substancje czynne rozpuszczają się właśnie tylko w alkoholu, inaczej nie przejdą do roztworu. Odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce. Co jakiś czas należy mieszać nastaw.
Po 2 miesiącach możemy odcedzić. Pozostałe resztki sosny można wysuszyć i wykorzystać zimą na herbatę.
Syrop sosnowy z dodatkiem pyłku jest mocny, ma kolor żółty, pyłek zbiera się w górnej warstwie syropu. Jest bogaty w minerały i witaminy.
3 Mniszek kwiaty na syrop
Z kwiatów mniszka popularnie zwanego mlecza możemy robić nie tylko syrop, ale też wino, sok, kandyzować je, spożywać w sałatkach, marynować.
Mniszek to popularna roślina naszych łąk. Zakwita w maju tworząc żółte kobierce widoczne z daleka. Nie jest pod ochroną więc możemy zbierać go do woli.
Zbiór kwiatów mniszka
Zasada przy zbiorze ziół i kwiatów jest zawsze ta sama:
pora dnia – południe lub po południu, byle nie rano gdy jest jeszcze rosa;
pogoda – bezdeszczowa od 2 dni, w dniu zbioru najlepiej słoneczna;
pojemnik – kosz lub torba papierowa aby kwiaty się nie zaparzyły.
Zebrane kwiaty zalewamy ciepłym syropem w szklanym naczyniu i odstawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu należy je przemieszać. Odcedzać można po około 2 miesiącach. Jeśli nie chcemy mieć dodatku alkoholu, to wystarczy butelki z syropem poddać pasteryzacji.
4 Bez czarny
Syrop z bzu czarnego możemy robić zarówno z kwiatów jak i z owoców. Muszą być one jednolicie czarne i dojrzałe w pełni. Zielone części bzu czarnego zawierają szkodliwe dla ludzi glikozydy cyjanogenne.
Syrop z kwiatów bzu czarnego bez gotowania
Kwiatostany zbiera się podczas słonecznej pogody, kolejno obrywa się same kwiaty jeśli nie będziemy podgrzewać syropu. Zasypujemy je cukrem i postępujmy jak w przypadku syropu z pędów sosny.
Syrop z kwiatów bzu czarnego gotowany
Kwiatostany należy z grubsza oberwać od łodyżek, wrzucić do gorącego syropu z cukru. Doprowadzić do wrzenia, dodać cytrynę bio pokrojoną w plasterki, gotować bez przykrycia około 15 minut.
Owoce bzu czarnego na syrop
Zbieramy tylko dojrzałe owoce bzu czarnego, jeśli trafią się nam brązowe lub zielone należy je odrzucić. Zasypujemy cukrem owoce warstwami jw. Po 2 miesiącach stania można odcedzić i przelać do ciemnych butelek.
Bez czarny zawiera białka alergiczne, u niektórych osób mogą one wywołać nieżyt nosa czy nawet duszności! Wcześniej należy sprawdzić jak organizm reaguje na przetwory z bzu czarnego.
Syropy z roślin dostępnych w naszych ogrodach, na łąkach i nieużytkach wymagają sporo pracy przy przygotowaniu. Jednak są bardziej intensywne w smaku i również wykazują działanie wspomagające organizm w walce z chorobą. Zawartość substancji leczniczych w domowych przetworach będzie się na pewno różniła od podobnych dostępnych w aptekach. Zależy to oczywiście od wielu czynników, a w domowych warunkach nie jesteśmy w stanie sprawdzić jak duża jest ta różnica.
Źródła:
https://rozanski.li/
https://pl.wikipedia.org/
Przepięknie kwitną i są łatwe w uprawie. Szkoda że są tak rzadko sadzone w ogrodach.