Uprawa porzeczki łączy w sobie przyjemne z pożytecznym. Wiadomo, że każda roślina ma swoje zalety, ale porzeczka czarna posiada kilka, jest łatwa w uprawie i posiada właściwości zdrowotnych.
Porzeczka czarna to krzew łatwy w uprawie
Chcąc mieć co roku owoce czarnej porzeczki wystarczy pamiętać o dwóch rzeczach:
- odpowiedniej wilgoci w glebie;
- regularnym wycinaniu pędów porzeczki czarnej starszych niż 4 letnie.
Porzeczkę czarną łatwo rozpoznać nawet jak nie ma owoców, jej liście, pąki i łodygi po roztarciu wydzielają charakterystyczny zapach.
Odporność na warunki atmosferyczne
Porzeczki są roślinami odpornymi na niskie temperatury i mogą przetrwać mrozy wiosenne czy zimowe powiewy z Syberii, co czyni je idealnymi do uprawy w klimacie umiarkowanym.
Niskie wymagania glebowe
Porzeczki rosną dobrze na różnych rodzajach gleby, chociaż preferują gleby żyzne i wilgotne. Spokojnie jednak można ją uprawiać nawet na piaszczystej glebie. Wtedy należy tylko wzbogacić ją w kompost, a krzew ściółkować grubą warstwą ściółki. W razie suszy pamiętać o podlewaniu, w przypadku krzewów polecam zrobić sobie kropelkowe.
Do podlewania nie trzeba robić fontanny na pół ogrodu i tracić przy tym mnóstwo wody.
Podlewanie kropelkowe mam zrobione ze starego węża, na którym są dziurki. Podłączam go do stojącego wyżej mauzera z deszczówką i otwieram zawór, aby woda delikatnie się sączyła.
Minimum pielęgnacji maksimum smaku
Krzewy porzeczkowe wymagają niewiele pielęgnacji. Regularne przycinanie i nawożenie to klucz do uzyskania obfitych plonów. Porzeczki czarne owocują na pędach dwuletnich, także starsze należy wycinać na bieżąco.

Cięcie porzeczki czarnej
Porzeczka czarna owocuje najlepiej na pędach dwuletnich.
Starszych patyków jak 4 letnie należy pozbywać się na bieżąco.
Czarną porzeczkę tnie się wczesną wiosną, zanim pąki staną się zielone. Stare 3-4 letnie pędy się wycina, aby pobudzić krzew do tworzenia młodych.
Jak zapewnić porzeczce wilgoć
Podlewanie porzeczki czarnej można ograniczyć do minimum. Najpierw należy wyłożyć ściółkę wokół krzewu na grubość około 10 – 15 cm i co roku ją uzupełniać. Mogą to być zwykłe zrębki z rębaka, trawa z koszenia trawnika etc.
Gnijąca od ziemi ściółka dostarcza dodatkowo składników odżywczych i wzbogaca ziemię w próchnicę.
Długi okres owocowania
Porzeczki mogą owocować przez wiele lat, co czyni je inwestycją na przyszłość. A dla naszego portfela możliwość dodatkowego zarobku, jeśli posadzimy z nich żywopłot dookoła działki.
Jak dużo owoców jest z porzeczki
Dobrze prowadzone krzewy porzeczki czarnej są nam w stanie dostarczać owoce przez wiele lat. Dzięki plenności, dla zaspokojenia potrzeb rodziny wystarczy kilka krzewów, aby mieć wystarczającą ilość owoców.
Wszechstronność zastosowania
Owoce porzeczki można spożywać na surowo, przetwarzać na dżemy, soki, wina, a także wykorzystywać w wypiekach i deserach. Lubiane ciasto Pychotka smakuje najlepiej z dżemem porzeczkowym.
Korzyści zdrowotne porzeczki
Jak każdy owoc, tak też czarna porzeczka posiada szereg substancji, które mają wpływ na nasze zdrowie.
Owoce porzeczki są bogate w składniki odżywcze i mają wiele korzyści zdrowotnych.
Wysoka zawartość witamin i minerałów
Właściwości zdrowotne posiadają nie tylko owoce, ale też liście porzeczki czarnej.

Witamina C w porzeczce czarnej
Porzeczki czarne, są niezwykle bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy, przyspiesza gojenie ran i poprawia zdrowie skóry. A najlepiej ją dostarczać z naturalnego stanu.
Witamina A i E
Te witaminy działają jako silne przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Ponadto wpływają na zdrowy wygląd skóry. Możemy owoce nie tylko jeść, ale też zrobić z nich kompres na cerę.
Witaminy z grupy B
Porzeczki zawierają witaminy z grupy B, które wspomagają metabolizm energetyczny i funkcjonowanie układu nerwowego. Powinny je spożywać osoby, które łatwo się denerwują, mają ciężki okres w życiu czy stresującą pracę.
Minerały
Owoce porzeczki są źródłem potasu, magnezu, żelaza i wapnia, które są niezbędne dla zdrowia kości, mięśni i układu krwionośnego. Dlatego też czarna porzeczka, to owoc, który powinien znaleźć się w diecie naszych dzieci.
Czy Wasze dzieci znają smak czarnej porzeczki? Takiej prosto z krzaka?
Przeciwutleniacze i zdrowe serce
Ktoś kiedyś powiedział, że ludzie będą umierać, a leki będą rosnąć obok nich. Wiedza, to coś na co warto wydawać pieniądze, bo nikt Wam tego nie odbierze.
Flawonoidy i antocyjany
Ich ilość w porzeczce czarnej jest na tyle duża, że spożywanie tych owoców dostarczy nam ich wystarczającą ilość. Mają one silne działanie przeciwutleniające, pomagając w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Polifenole
Związki te mają działanie przeciwzapalne i mogą pomagać w obniżeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Porzeczka czarna to znany środek ludowy na obniżenie ciśnienia krwi. Kiedyś zamiast do apteki po leki, szło się do ogródka bądź do spiżarki po sok z porzeczki czarnej.
Wspomaganie układu trawiennego
Porzeczki są dobrym źródłem błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, zapobiega zaparciom i wspiera zdrowie jelit. Niska podaż tego składnika w diecie oraz siedzący tryb życia sprzyjają problemom z wypróżnieniem oraz rozwojowi chorób przewodu pokarmowego.
Potencjalne korzyści przeciwnowotworowe
Wykrywalność raka w ostatnich dekadach rośnie coraz bardziej. Jednak czy kiedyś ludzie mniej chorowali na tą przypadłość? To chyba zależało bardziej od ich trybu życia. Pewnym jest jednak iż istnieją badania wskazujące, że flawonoidy i kwasy fenolowe mogą mieć działanie przeciwnowotworowe.
Jak widzicie, porzeczki czarne są nie tylko łatwe w uprawie, ale dzięki swoim właściwościom zdrowotnym mogą nam wiele zaoferować. Są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspomagają zdrowie serca, układu odpornościowego i trawiennego. Dzięki swojej wszechstronności w kuchni i wysokiej wydajności plonów, porzeczki stanowią doskonały wybór dla każdego posiadacza ogrodu. Warto też dodać, że mniej wymagają pracy niż tuje, a przy okazji są smaczne. Uprawa porzeczek to inwestycja w zdrowie i smak, która zwraca się wielokrotnie.
Przepięknie kwitną i są łatwe w uprawie. Szkoda że są tak rzadko sadzone w ogrodach.