Fasolka szparagowa – przedplon i uprawa współrzędna

Fasolka szparagowa to wartościowe i cenne warzywo, które zawiera dużo ważnych dla naszego organizmu składników. Warto więc w sezonie korzystać ze świeżych i łatwo dostępnych plonów. Oczywiście najlepszy smak mają te wyhodowane we własnym ogrodzie.

Jakie wymagania ma fasolka szparagowa

Gatunek fasola należy do roślin współżyjących w symbiozie z odpowiednimi szczepami bakterii Rhizobium. Organizmy te mają umiejętność wiązania azotu z powietrza, co chętnie wykorzystuje fasola w zamian dzieląc się składnikami odżywczymi. Dzięki temu zapotrzebowanie na pierwiastek azot u fasoli występuje tylko w początkowej fazie wzrostu.

Woda i gleba dla fasoli szparagowej

Jednym z ważnych elementów dla otrzymania bezwłóknistych oraz smacznych strąków jest odpowiednie nawodnienie gleby. Woda jest najważniejsza w fazie kwitnienia i zawiązywania strąków.

Drugi istotny czynnik wpływający na wysokość plonu fasolki szparagowej to dobrze uprawiona gleba z odpowiednią ilością powietrza. Dzięki temu korzenie mogą łatwo rozrastać się na boki i w głąb w poszukiwaniu składników pokarmowych. Źle uprawiona gleba sprawia iż fasolki wolniej rosną i są słabiej zakorzenione.

Fot. OgrodowyGąszcz. Fasolka kwitnąca szparagowa

Słońce

Fasola pochodzi z ciepłego klimatu, gdzie temperatury są wyższe, a ilość dni słonecznych jest o wiele więcej. Dlatego w czasie chłodnej i deszczowej wiosny fasola może wschodzić powoli, a miejscami ginąć. Dodatni wpływ na wschody i ich przyśpieszenie ma ogrzewanie gleby. W bardzo łatwy sposób można to wykonać, wystarczy na glebie położyć czarną folię albo agrowłókninę na dwa tygodnie przed siewem fasoli szparagowej. To dobre rozwiązanie, które sprawdza się na małych areałach. Na większych powierzchniach jest to nieopłacalne.

Płodozmian w uprawie fasoli

Przerwy w uprawie tych samych gatunków na danym stanowisku są istotnym sposobem ograniczającym występowania szkodników i czynników chorobotwórczych w glebie. Im bardziej zróżnicowany będzie płodozmian tym mniejsze szanse na występowanie chorób.

Fot. Ogrodowy Gąszcz. Fasolka szparagowa karłowa oraz pomidor koktajlowy niski.

Co uprawiać jako przedplon przed fasolą

Fasolę możemy siać jako plon główny po nowalijkach zbieranych do lipca. Będą to takie warzywa jak:

  • sałata;
  • szpinak;
  • roszponka;
  • rzodkiewka;
  • czosnek na pęczki,

Fasolę szparagową karłową możemy siać nawet w lipcu, więc po zbiorze czosnku ozimego jest jeszcze szansa uzyskać zadowalające plony strąków.

Uprawa współrzędna fasoli szparagowej

W uprawie współrzędnej musimy mieć na uwadze iż zbiór jednej rośliny może być utrudniony przez wzrost drugiej. Dlatego fasolkę szparagową raczej sieje się samą. Uprawa współrzędna, gdzie sieje się jeden rząd fasoli, a drugi obsiewa inną rośliną sprawdza się w przydomowych ogrodach oraz na małych areałach do około 0,5 ha. Wraz z fasolą dobrze rosną:

  • czosnek;
  • bazylia;
  • pomidory karłowe;
  • buraczki;
  • marchew;
  • pietruszka.

Unikajmy siania obok fasoli innych roślin motylkowych takich jak bób, groch. Rośliny te nie przepadają za swoim sąsiedztwem, a choroby i szkodniki łatwo przeskakują z jednego gatunku na drugi.

Co siać między rzędami fasoli

Jeśli dysponujemy stanowiskiem dość wilgotnym możemy z powodzeniem ograniczyć rozwój chwastów w fasoli szparagowej robiąc między rzędami wsiewkę z roszponki warzywnej. Roszponka dobrze znosi częściowe zacienienie, a przy tym tworzy rozetę liści, które skutecznie ograniczają wzrost niepożądanych chwastów.

Fasolkę zbiera się gdy strąki są już odpowiedniej długości ale ziarna nie są jeszcze wykształcone. Strąk powinien być jędrny i w przekroju z pełnym szklistym wnętrzem. Strąki większości odmian do uprawy amatorskiej dojrzewają stopniowo. Jednakże siejąc fasolkę co około 2 tygodnie przedłużamy zbór aż do jesieni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *