Jadalne kwiaty do dekoracji tortów, które możemy uprawiać w ogrodzie

Tort urodzinowy ozdobiony kwiatami? A może sałatka z kwiatami? Oczywiście, że tak i to najlepiej jadalnymi, które można uprawiać w przydomowym ogrodzie, tarasie czy na balkonie.

Jednak teraz królem w cukierni zostały kwiaty żywe. Nie tylko jako ozdoba, ale też składnik potrawy. Pytacie czy one smakują? Owszem każdy kwiat w smaku jest inny.

Gatunki kwiatów jadalnych

Kwiaty jadalne są dostępne na portalach aukcyjnych. Dostarczają nam do ręki kilka sztuk misternie wybranych kwiatków do ozdoby drinków, tortów, kremów, zup. Natomiast w ogrodzie czy na balkonie można uprawiać poniższe kwiaty jadalne:

  • storczyk;
  • fiołek;
  • nagietek;
  • nasturcja;
  • lawenda;
  • chaber;
  • ślaz;
  • koniczyna czerwona;
  • stokrotka;
  • aksamitka;
  • truskawka;
  • poziomka;
  • pomarańcza.
1. Aksamitka w kolorze kremowym smakuje podobnie jak ta pomarańczowa.

Wśród krzewów, drzew uprawianych w ogrodach oraz dziko rosnących roślin warte uwagi są:

  • lilak;
  • dziki bez;
  • kwiat robinii;
  • kwiat lipy;
  • róża damasceńska;
  • dzika róża;
  • kwiat głogu;
  • podbiał;
  • mniszek.

Poniżej przedstawiam listę kwiatów jadalnych, które sama uprawiam w ogrodzie i poznałam ich aromat na języku. W miarę jedzenia apetyt rośnie i w kolejnych latach zamierzam rozszerzać swoją kuchnię o kolejne gatunki.

Nasturcja

Jadalne kwiaty nasturcji to dla numer jeden w ogrodzie i kuchni. W smaku są aromatyczne, a po ugryzieniu wyczuwalny jest lekko ostra nuta. Tym smakiem można doprawić letnie sałatki na grilla.

Nasturcja to też bardzo atrakcyjny kwiat balkonowy, posiada ładne, okrągłe liście oraz kontrastowe kremowe, żółte lub pomarańczowe kwiaty. Warto nimi ozdabiać sałaty, sosy oraz zupy krem w kontrastującym kolorze.

2. Pomarańczowe kwiaty nasturcji nadają się do dań wytrawnych i deserów.

Oprócz jadalnych kwiatów warto pozyskiwać z nasturcji zielone nasiona. Nadają się one do jedzenia na surowo, doprawiania sałat, a także marynowania jak kapary.

Róża damasceńska

Kwiaty róży damasceńskiej są nie tylko jadalne. Produkuje się z nich znaną nam bardzo dobrze marmoladę różaną oraz olejek różany. Na domowe czy nawet kawiarniane potrzeby wystarczy, jeśli posadzi się kilka krzewów róży damasceńskiej (5-10).

Uprawa róży damasceńskiej dla jadalnych kwiatów jest bardzo łatwa. W ogrodzie rosną 3 krzewy róży damasceńskiej, jej płatki dodawać można do ciasteczek, suszone na herbatę owocową oraz marmoladę. W przeciętnym roku, gdy nie ma silnych burz podczas kwitnienia róży, wychodzi około 60 słoiczków marmolady z róży o pojemności 200 ml.

Kwiaty męskie cukinii

Rodzina roślin dyniowatych jest przeogromna, w naszym klimacie uprawia się zaledwie kilka jej wybitnych przedstawicieli. Posiadają one kwiaty męskie z pyłkiem i żeńskie ze słupkiem, z którego tworzy się owoc. Natomiast męskie kwiaty opadają, ale zanim się to stanie można je wykorzystać w kuchni. Wśród najbardziej znanych jest oczywiście cukinia i dynia.

Kwiaty dzikiego bzu

Większość z nas zna smak kwiatów dzikiego bzu praktycznie od dzieciństwa. W czasie kwitnienia białych baldachów zbiera się je na syrop. Zimą jest to genialny dodatek do herbat i naparów, ale też skuteczne lekarstwo na przeziębienie.

3. Różowe kwiaty bzu czarnego odmiany purpurowej mają piękną barwę.

W ogrodzie wystarczy posadzić dwa krzewy dzikiego bzu czarnego i regularnie je przycinać, aby mieć co roku spore ilości kwiatów. Część baldachów można pozostawić na owoce, które również są cennym produktem do dżemów, nalewek, win i syropów.

Eksperymenty w kuchni z kwiatami, nawet jeśli nie zawsze będą wyśmienite, to na pewno ładne. W przypadku zbierania kwiatów z dzikich stanowisk, wyszukiwać należy miejsc oddalonych od pól, aby nie zbierać kwiatów opryskiwanych chemicznymi środkami. Rośliny, które mamy zamiar spożyć najlepiej zbierać na nieużytkach bądź w lasach, z dala od dróg i miejsc zanieczyszczonych.

Źródła:

www.toraf.plzdj. Własne i pixabay.com