Kuchnia pełna kwiatów nie tylko we flakonach ale też na talerzu. To z jednej strony ciekawa dekoracja potraw, a z drugiej źródło wielu składników, którymi nasz organizm nie pogardzi. Fiołki czy bratki to nie tylko jadalne kwiaty…
Kojący zapach fiołków
Pojawiające się wczesną wiosną fiołki o upajającym zapachu zdobią rabaty czy trawniki, ale mogą też talerze.
Syrop z fiołków
Przepis na syrop pachnący wiosną. Syrop robi się z wody, cukru i suchych świeżych kwiatów. Przepis jest następujący:
- szklanka suchych kwiatów fiołków zebranych w słoneczny dzień
- pół szklanki cukru
- pół szklanki wrzącej wody
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie syropu z cukru
Całość cukru rozpuszczamy we wrzącej wodzie i gotujemy 2-3 minuty.
Dodajemy sok z cytryny i fiołki, zagotowujemy i odstawiamy na 2-3 dni do lodówki.
Po tym czasie podgrzewamy i cedzimy przez drobne sitko lub gazę.
Przecedzony syrop przelewa się do słoiczka i wstawiony do lodówki zachowuje świeżość przez kilka tygodni.
Jeśli ma on być przechowywany dłużej to można poddać go pasteryzacji.
Cukrowane kwiatki fiołków
Smakołyki robione w domu to obecnie rarytas, a nie codzienność. Fiołki czy bratki to malutkie kwiaty, które w czasie kandyzowania kurczą się i są zwinięte. Lepiej je obtoczyć w cukrze, co robi się następująco:
- białko jaja ubija się na pianę;
- fiołki zbiera się jak są suche z całymi ogonkami;
- cukier drobny do wypieków;
- trzymając fiołki za ogonki zanurza się w białku cały kwiatek;
- następnie lekko otrzepuje z nadmiaru białek;
- kolejno zanurza w drobny cukrze i strzepuje nadmiar;
- trzeba z każdej strony oglądnąć dobrze płatki czy zostały pokryte cukrem, a braki uzupełnić.
Następnie kwiaty suszy się w suszarce do grzybów na najniższych parametrach. Po wysuszeniu obcinamy ogonki i wrzucamy do szczelnego słoika.
Fiołki do jedzenia na surowo
Świeżo zebrane kwiaty fiołka nadają się do jedzenia w wielu potrawach, gdzie wpływają na ich smak. Druga rola kwiatów fiołka w kuchni to dekoracja. Ich przyjemny dla oka kolor sprawi, że ciasta czy sałatki będą przyjemne nie tylko dla podniebienia ale też oka.
Sałatka wiosenna z fiołków
Zielone liście takich gatunków jak:
- szpinak;
- rukola;
- roszponka;
- rzodkiewka;
- groszek.
Wymieszać razem, dodać oliwę, zioła i przyozdobić kwiatami fiołka. Do sosu można dodać łyżeczkę soku z cytryny lub octu winnego.
Fiołki do ozdoby tortu
Świeże kwiaty fiołków nadają się do ozdoby tortów, tartelek i innych deserów. Muszą być przechowywane w chłodzie.
Fiołki i bratki jako zioła
Fiołek polny jest też stosowany w lecznictwie i kosmetyce. Zwłaszcza do skóry wrażliwej. Herbatka z fiołka tudzież bratka polnego pomaga przy nadmiernych wypryskach i problemach skóry twarzy.
Zwykły fiołek, bratek czy fiołek polny to bardzo bliska rodzina. Wszystkie te gatunki są jadalne i wpływają korzystnie na nasz organizm. Są nie tylko jadalne, ale też mają właściwości lecznicze.
źródła:
Informacje o kwiatach fiołka krystalizowanych znalazłam na blogu www.platebykate.com
Przepięknie kwitną i są łatwe w uprawie. Szkoda że są tak rzadko sadzone w ogrodach.