Jadalne kwiaty – fiołki i bratki

Kuchnia pełna kwiatów nie tylko we flakonach ale też na talerzu. To z jednej strony ciekawa dekoracja potraw, a z drugiej źródło wielu składników, którymi nasz organizm nie pogardzi. Fiołki czy bratki to nie tylko jadalne kwiaty…

Kojący zapach fiołków

Pojawiające się wczesną wiosną fiołki o upajającym zapachu zdobią rabaty czy trawniki, ale mogą też talerze.

Syrop z fiołków

REKLAMA

Przepis na syrop pachnący wiosną. Syrop robi się z wody, cukru i suchych świeżych kwiatów. Przepis jest następujący:

  • szklanka suchych kwiatów fiołków zebranych w słoneczny dzień
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wrzącej wody
  • łyżka soku z cytryny
fiołek
Kwiaty fiołka zbiera się w środku dnia jak obeschną.

Przygotowanie syropu z cukru

Całość cukru rozpuszczamy we wrzącej wodzie i gotujemy 2-3 minuty.

Dodajemy sok z cytryny i fiołki, zagotowujemy i odstawiamy na 2-3 dni do lodówki.

Po tym czasie podgrzewamy i cedzimy przez drobne sitko lub gazę.

Przecedzony syrop przelewa się do słoiczka i wstawiony do lodówki zachowuje świeżość przez kilka tygodni.

Jeśli ma on być przechowywany dłużej to można poddać go pasteryzacji.

Cukrowane kwiatki fiołków

Smakołyki robione w domu to obecnie rarytas, a nie codzienność. Fiołki czy bratki to malutkie kwiaty, które w czasie kandyzowania kurczą się i są zwinięte. Lepiej je obtoczyć w cukrze, co robi się następująco:

REKLAMA
  • białko jaja ubija się na pianę;
  • fiołki zbiera się jak są suche z całymi ogonkami;
  • cukier drobny do wypieków;
  • trzymając fiołki za ogonki zanurza się w białku cały kwiatek;
  • następnie lekko otrzepuje z nadmiaru białek;
  • kolejno zanurza w drobny cukrze i strzepuje nadmiar;
  • trzeba z każdej strony oglądnąć dobrze płatki czy zostały pokryte cukrem, a braki uzupełnić.

Następnie kwiaty suszy się w suszarce do grzybów na najniższych parametrach. Po wysuszeniu obcinamy ogonki i wrzucamy do szczelnego słoika.

Fiołki do jedzenia na surowo

Świeżo zebrane kwiaty fiołka nadają się do jedzenia w wielu potrawach, gdzie wpływają na ich smak. Druga rola kwiatów fiołka w kuchni to dekoracja. Ich przyjemny dla oka kolor sprawi, że ciasta czy sałatki będą przyjemne nie tylko dla podniebienia ale też oka.

deser z  kwiatami fiołka
Deser z kwiatów bratka na bazie jogurtu i tapioki z mrożonymi jagodami.

Sałatka wiosenna z fiołków

Zielone liście takich gatunków jak:

  • szpinak;
  • rukola;
  • roszponka;
  • rzodkiewka;
  • groszek.

Wymieszać razem, dodać oliwę, zioła i przyozdobić kwiatami fiołka. Do sosu można dodać łyżeczkę soku z cytryny lub octu winnego.

Fiołki do ozdoby tortu

Świeże kwiaty fiołków nadają się do ozdoby tortów, tartelek i innych deserów. Muszą być przechowywane w chłodzie.

Fiołki i bratki jako zioła

Fiołek polny jest też stosowany w lecznictwie i kosmetyce. Zwłaszcza do skóry wrażliwej. Herbatka z fiołka tudzież bratka polnego pomaga przy nadmiernych wypryskach i problemach skóry twarzy.

REKLAMA

Zwykły fiołek, bratek czy fiołek polny to bardzo bliska rodzina. Wszystkie te gatunki są jadalne i wpływają korzystnie na nasz organizm. Są nie tylko jadalne, ale też mają właściwości lecznicze.

źródła:

Informacje o kwiatach fiołka krystalizowanych znalazłam na blogu www.platebykate.com

Monika Capińska

Jestem absolwentką studiów na kierunkach rolniczych i ochrony środowiska. Zafascynowana światem roślin, w swoim ogrodzie kolekcjonuję stare odmiany roślin ozdobnych, owocowych oraz warzyw. W między czasie piszę artykuły i poradniki o uprawie i pielęgnacji roślin.

Zostaw Swój Komentarz Poniżej :)