Jak sadzić porzeczki

Przygodę z porzeczkami zaczęłam od kijka wsadzonego w ziemię, a zakończyłam na pięknie owocującym krzaczku. Zanim to się jednak stało, minęło około pięć lat. Były wzloty i upadki, ale już drugi rok są tylko plony.

Porzeczka niejeden ma kolor

Świat porzeczek jest pełen smaków i kolorów. Ot chociażby:

  • biała;
  • żółta;
  • czerwona;
  • czarna.

Różnią się też smakiem, aromatem, słodkością a raczej ilością cukru w owocu. Osobiście każdą używam do czego innego.

Białe i żółte porzeczki są najlepsze do jedzenia

Każdy zna kogoś, kto lubi jeść porzeczki czerwone. Aż ciarki przechodzą po języku… Za to białe i żółte porzeczki są delikatniejsze, smaczne, łagodne i słodkie. Sprawdzą się zarówno jako dodatek do lodów z bitą śmietaną, babeczek, ciast, tortów.

Zdj.1 Porzeczka żółta ma raczej kremowe zabarwienie i delikatny smak.

Czarne porzeczki są niezastąpione do dżemów oraz soków

Zawierają sporo pektyny i świetnie barwią różnego rodzaju kompoty i przetwory. Nawet barwię nimi masy do ciast.

Porzeczka to samo zdrowie, czy aby na pewno?

Czarna porzeczka, jak podaje dr Różański na swoim blogu Medycyna Dawna i Współczesna, zawiera sporo witaminy C około 400mg/100g, witamin z grupy B, aż 120 mg. Ponadto trochę antocyjanów i kwasów organicznych (jabłkowy, winowy, cytrynowy), które sprawiają, że owoc jest dość kwaskowy.

Zdj. 2 Sok z czarnej porzeczki to znany ludowy środek obniżający ciśnienie.

Minerały

Jedząc porzeczki na surowo dostarczymy naszemu organizmowi fosforu, wapnia, magnezu, cynku, siarki, żelaza i manganu. Zagłębiając się jeszcze w witaminy okazuje się, że porzeczki są ich pełne: PP, P, K, wspomnianą wyżej C, prowitaminę A, E.

Zdj. 3 Porzeczki czarne dojrzewają nierównomiernie i lubią oblatywać.

Wychodzi na to, że porzeczki są cennym źródłem witamin.

Porzeczki jako suplementy diety?

Parafrazując reklamy: Swoim pacjentom zawsze polecam suplementację porzeczką czarną, na zmianę z białą. Dwa razy dnia, rano do śniadania i wieczorem do podjadania, podczas miłego seansu przed telewizorem.

Wyobrażacie sobie taką reklamę?

Ale patrząc na zawartość witamin i minerałów, to taka reklama pasuje do porzeczki czarnej jak ulał. Przy okazji nie tuczy.

Wracając do tematu uprawy porzeczki

Zanim nastąpi konsumpcja, należy porzeczkę posadzić. Co jak zwykle okazuje się nie takie proste jakby się wydawało.

Czarna porzeczka uwielbia mokro w korzeniach, wszelkie podmokłe miejsca, gdzie woda stoi w kałużach bardzo długo, są dla niej idealne. Macie działkę przy potoku? Posadźcie ją wzdłuż niego, odpłaci Wam w owocach.

Porzeczka czerwona jest mniej wymagająca względem wody, albo raczej źle rośnie w stale wilgotnym podłożu. Woli glebę przepuszczalną i żyzną.

Zdj. 4 Czerwona porzeczka bardzo ładnie prezentuje się nie tylko w deserach, ale też wisząc na krzewie.

Biała porzeczka rośnie dobrze na dość suchych miejscach. Jednak lepszej jakości ziemią też nie pogardzi, co oczywiście będzie miało odbicie w owocowaniu.

Krzaki porzeczek z biegiem lat się rozrastają i mniej więcej od 3 roku po posadzeniu, trzeba co roku biegać między nimi z sekatorem. Cięcie porzeczek wymaga poznania specyfikacji każdej z nich. Chodzi o obfitość owocowania które zależy od wieku pędów.

Gdzie posadzić taką porzeczkę w ogrodzie?

Ogród to nie guma, nie da się rozciągnąć. Ale zawsze coś się jeszcze w nim wciśnie. Jak można w ogrodzie posadzić porzeczkę? Czy porzeczka nadaje się na soliter?

Porzeczki na żywopłot

Nadają się na niego doskonale, żywopłot z porzeczek jest półnaturalny. Można nim oddzielić warzywnik od trawnika, posadzić wzdłuż ogrodzenia, czy na około tarasu. Z czasem rosochate gałęzie tworzą fajną ażurową zaporę, która zapewnia nam trochę intymności. Zarazem widzimy zza gałązek resztę ogrodu, ulicę czy co tam się znajduje.

Porzeczki na rabacie bylinowej

Kolejny ciekawy sposób połączenia ogrodu produkcyjnego z ozdobnym. Na rabaty nadają się zwłaszcza porzeczki czerwone i czarne, których owoce są dodatkową ozdobą. Natomiast w trakcie lata, stanowią rusztowanie i tło dla innych kwiatów.

Zdj. 5 Deser z kwaśną czerwoną porzeczką to wspaniałe połączenie winnego i słodkiego.

Jestem fanką porzeczek, mimo że ich smak nie należy do moich ulubionych, to ciasta z dodatkiem czarnej porzeczki są orzeźwiające i chętnie po nie sięgam. Polecam Wam z całego serca spróbować różnych przepisów z dodatkiem tych owoców. Tym bardziej, że porzeczki to owoce sezonowe, a ich uprawa jest mało wymagająca i można mieć źródło własnych owoców. Zdrowych, nie pryskanych.

Ciekawi mnie jakie macie oryginalne przepisy na wykorzystanie porzeczek w kuchni 😊 Chętnie poznam Wasze sekrety.

Źródła:

  • CHARAKTERYSTYKA SKŁADU CHEMICZNEGO OWOCÓW PORZECZKI UPRAWIANEJ W REGIONIE POMORZA ZACHODNIEGO, GRAŻYNA JURGIEL-MAŁECKA, ANNA BUCHWAŁ, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 6 (109), 90 – 101
  • Medycyna dawna i współczesna, dr H. Różański
  • Poradnik ogrodnika