Pomidory z własnej działki, dojrzewające od słońca, a nie desykantów to najpyszniejsza rzecz pod słońcem. Znam dużo osób, które nawet nie pamiętają smaku takich pomidorów, świeżo zerwanych, jeszcze „ciepłych”. Szkoda, nie wiedzą co tracą, a przecież uprawa pomidorów jest łatwa. Są mniej wymagające niż większość kwiatów, którymi obwieszamy balkony latem.
Siew pomidorów
Jak to nasz pierwszy rok z warzywami, to polecam przejść do następnego rozdziału, a sadzonki kupić na lokalnym bazarku w okolicy maja.
Zaczynamy od wyboru odmiany, na balkon będą polecane inne niż do gruntu. Co nie znaczy, że nie można ich wymiennie uprawiać. Więcej o uprawie balkonowej można znaleźć na uprawa pomidorów na balkonach i tarasach.
Wybieramy odmianę pomidorów
Najlepiej jak już jakąś znamy, co nam smakuje. Ze swojej strony mogę polecić białe kruki, jeśli chodzi o odmiany amatorskie. Nie do znalezienia w warzywniaku czy zwykłym sklepie z nasionami:
- Zapotec – smak łagodny, pomidorowy, mięsisty typu befsztyk, bardzo smaczny. Skórka łatwo odchodzi;
- Russian Orange – bardzo dobry, jeden z najlepszych;
- Malachitowa szkatulka – pyszny pomidor o bardzo aromatycznej nucie owocowej;
- Malinowy – ta odmiana nie ma sobie równych od lat;
- Kumato – kolejna odmiana o wyśmienitym smaku i… czarnej skórce.
Z takich dostępnych w zwykłych ogrodniczych polecam:
- Sława Nadreni – stara odmiana smaczny;
- Złoty Ożarowski – żółty smaczny, polska odmiana;
- Malinówka – malinowy;
- Ispolin – malinowy duży;
- Black Zebra – ciemny żebrowany;
- Ola polka – koktajlowe;
- Żółta Gruszeczka – koktajlowe;
- Maskotka – koktajlowe;
- Aztec – koktajlowe.
Ziemia do siania pomidorów
Lepiej kupić tą do wysiewu warzyw. Jest mniej żyzna i rośliny nam tak nie wybiegną jak posiejemy. Do pikowania pomidorów możemy wybrać ziemie do uprawy warzyw albo torf odkwaszony, najlepiej jednak dobrze przerobiony kompost z dodatkiem piasku oraz ziemi ogrodowej w proporcji 2:1:1.
Na dno stałego pojemnika warto dać coś na drenaż, mogą to być kamienie, perlit, kermazyt, skorupki po orzechach, drobno połamane patyki. Cokolwiek, co spełni funkcję drenażu.
Siew i pikowanie
Najlepiej siać na przedwiośniu, a dokładniej około połowy marca do 10 kwietnia. To termin siania pomidorów w polskich warunkach.
- pomidory najlepiej wschodzą w temperaturze 20-23oC i stałej wilgotności podłoża;
- gdy dobrze obniżyć o 3 stopnie i dostarczyć maksimum światła, najlepsze będzie okno południowe;
- kiedy mają już liście właściwe, minimum 2 przesadzamy do osobnych pojemników. Zazwyczaj używam małych doniczek.
Wysadzanie na miejsce stałe
Do ogrodu pomidory wysadzamy w połowie maja, jednak jeśli pogoda nie sprzyja można z powodzeniem wysadzać pomidory jeszcze na początku czerwca. Stanowisko ciepłe i słoneczne. Gleba najlepsza żyzna i przepuszczalna. Pomidory nie lubią nadmiaru wody.
Prowadzenie
Zabiegiem koniecznym do otrzymania dobrego plonu jest umiejętne prowadzenie odmian pomidorów. Poza tym, że muszą być podwiązane (np. do bambusa albo tyczki po fasoli) jeszcze trzeba obcinać wilki, czyli boczne, nadprogramowe pędy:
- odmiany wysokie prowadzimy na 3 pędy do 6 grona;
- odmiany średnio wysokie na 2 pędy;
- koktajlowe nie korygujemy.
Podobnie jak pomidory uprawiamy paprykę, zarówno odmiany ostre jak i słodkie. Jednak to warzywo ma większe wymagania cieplne i wodna jak pomidor.
Przepięknie kwitną i są łatwe w uprawie. Szkoda że są tak rzadko sadzone w ogrodach.