Jadalne kwiaty to dla nas trochę egzotyka, ale w kuchni całego świata często goszczą na talerzu. Nie trzeba wcale sięgać po egzotyczne gatunki. Aby móc ozdobić nasz talerz kwitnąco wystarczy posiać nasturcję, która ma ciekawą pikantną nutę.
Cała nasturcja jest jadalna
Mimo dość specyficznego zapachu, cała nasturcja jest jadalna. Można chrupać listki, delektować się aksamitnymi w dotyku kwiatami czy chrupać zielone nasiona jak kapary.
Jak uprawiać nasturcję w ogrodzie?
Zawsze sprawdzam skąd pochodzi dana roślina zanim ją posadzę. Akurat nasturcja ma swoją ojczyznę w Ameryce Południowej na słonecznych i mało wilgotnych stokach Andów oraz w wilgotnej dżungli. Znana w Polsce nasturcja większa lubi słońce, toleruje półcień i okresowe braki wody.
Jaka ziemia dla nasturcji?
Gleba w której rośnie nasturcja nie musi być bardzo żyzna. Jeśli jest zbyt żyzna to wtedy nasturcja wytwarza dużo liści, ale mało kwiatów. Jeśli zależy nam na zielonej sałacie z niej, to wtedy musimy zadbać o dawkę azotu dla niej na przykład w postaci gnojówki z pokrzywy.
Gdzie w ogrodzie można posadzić nasturcję
Tak po prawdzie to u mnie nasturcja od lat wysiewa się co roku sama i tworzy ogromny gąszcz między wysokimi bylinami. Ma zarówno półcień jak i pełne słońce. Wspina się też nieporadnie na siatkę i po innych bylinach.
Czasem nasturcja rośnie w formie kępy i osiąga wtedy kształt kuli o metrowej średnicy.
Czy nasturcja potrzebuje rosnąć w słońcu?
Tak się składa, że nasturcja większa lepiej rośnie w pełnym słońcu, ale półcień też toleruje.
Doniczka czy grunt? Gdzie lepiej sadzić nasturcję?
W naszym kraju nasturcja jest sadzona jako roślina jednoroczna zalicza się do balkonówki. Łączy się ją często w kompozycjach z innymi roślinami balkonowymi. U mnie w ogrodzie rośnie czasem w doniczce, a w gruncie wysiewa się sama co roku.
Kiedy sadzić nasturcję w ogrodzie?
W naszym klimacie nasturcja jest rośliną jednoroczną. Nasiona wysiewa się w połowie kwietnia do doniczki albo na początku maja wprost do gruntu. Dla jednej rośliny należy przeznaczyć około 1 m przestrzeni w zależności od odmiany.
Natomiast doniczka dla nasturcji powinna mieć minimum 3 litry pojemności. Im większa tym rzadziej trzeba ją podlewać.
Co można zrobić z nasturcji
jak wspomniałam wcześniej nasturcja jest cała jadalna, czyli na talerz może trafić:
- kwiaty;
- łodygi;
- liście;
- niedojrzałe nasiona.
Ze wszystkich tych części nasturcji można zrobić coś do jedzenia.
Marynowane kapary z nasturcji
Kiedyś kapary były dla nas egzotyczne, ale nasiona nasturcji marynowane są dla nich świetnym odpowiednikiem. Mają specyficzny lekko pikantny smak, który dodaje potrawom głębi aromatu. Warto wiedzieć, że nasturcja ma też wiele właściwości leczniczych, ale o tym za chwilę.
Nasiona nasturcji marynuje się jak są jeszcze zielone i jędrne, są wtedy najsmaczniejsze. Marynata może być standardowa, chociaż ja polecam taką na bazie octu domowego z wina, jabłek lub innych owoców.
Nasiona nasturcji można też ukisić
Kiszenie to popularna metoda konserwacji żywności, a nasiona nasturcji również mogą być kiszone. Postępuje się z nimi jak z małymi ogórkami do kiszenia. Jak się nasiona ukiszą przekładam do małych słoików i wynoszę do chłodnej piwnicy. Można też przerwać fermentację jeśli nie mamy chłodnej piwnicy poprzez 5 minutową pasteryzację. Ale ostrożnie aby nasiona nie straciły chrupkości.
Kwiaty nasturcji do sałatki i do zupy
Z powodu ostrego smaku i specyficznego aromatu kwiaty nasturcji pasują do zielonych mieszanek sałatek. Dobrze się też łączy z zupami krem jako jadalna dekoracja. Ja najczęściej kwiaty nasturcji wrzucam do:
- zupy ziemniaczanej;
- kremu z bobu;
- sałatki z zielonych liści;
- kanapki z serkiem;
- dip ze szpinaku.
Zielone liście nasturcji na talerz
Lubię nasturcję mieszać ze szpinakiem, rukolą czy dodawać do roszponki. Używając nasturcji nie należy przesadzać z jej ilością bo jest dość ostra. Ale zielona sałatka z dodatkiem jej liści jajka i suszonych pomidorów jest przepyszna.
Nasturcja to roślina o właściwościach lecznicze
Warto sięgnąć po nasturcję w przypadku następujących schorzeń:
- zakażenia bakteryjne dróg moczowych;
- zakażenie bakteryjne dróg oddechowych;
- angina;
- zakażenia grzybami.
Najsilniejsze działanie ma oczywiście świeża roślina, ale można jej właściwości zakonserwować w formie octów, syropu na naparze, nalewek.
Zwykła nasturcja o niezwykłych właściwościach, warto więc po nią sięgać nie tylko w przypadku schorzeń ale po prostu na co dzień. Dzięki temu różnicujemy swoją dietę i dostarczamy do organizmu wiele potrzebnych witamin, minerałów oraz substancji aktywnych. Patrząc na właściwości okazuje się, że konserwowane nasiona nasturcji nie są substytutem kaparów, ale wartościowym dodatkiem do potraw. Na koniec warto podkreślić, że uprawa nasturcji jest bardzo łatwa i można ją sadzić w doniczce na balkonie.
Przepięknie kwitną i są łatwe w uprawie. Szkoda że są tak rzadko sadzone w ogrodach.