Najlepszy mus jabłkowy do słoików

Mus jabłkowy to przepyszny pomysł na przetwory jabłkowe. Tajemnicą musu jabłkowego jest nie tylko dodatek przypraw, ale też rodzaj jabłek jakie należy użyć.

Jakie jabłka są najlepsze na mus jabłkowy?

Odmiana z jakiej wykonamy nasz mus ma ogromne znaczenie i wpływa na jego smak oraz konsystencję w ogromnym stopniu. Do wykonania musu najlepiej nadają się odmiany o miąższu kruchym i delikatnym:

  • Papierówka, Oliwka Żółta;
  • Papierówka Czerwona, Early Geneva;
  • Kronselka – mus z tej odmiany wychodzi bardziej cierpki;
  • inne odmiany o kruchym i miękkim miąższu.
źródło: pixabay.pl. Dojrzewające jabłka odmiany oliwka żółta inaczej zwane papierówki.

Przepis na mus jabłkowy

Oprócz głównego składnika jakim są jabłka (najlepsze są dojrzałe spady) smak musu warto wzbogacić przyprawami, ale niekoniecznie cynamonem.

Składniki na mus jabłkowy:

  • jabłka 3 kg;
  • woda 1 szklanka;
  • filiżanka cukru;
  • 2 szczypty ziaren anyżu;
  • 3 goździki.

Albo:

  • 3 goździki;
  • łyżeczka cynamonu.
źródło: pixabay.com. Przyprawy cynamon i anyż gwiazdkowy – można go użyć w zastępstwie nasion anyżu biedrzeńca.

Pieczemy bądź dusimy jabłka

Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy robaczki pestki czy nadgnite części.

Jeśli chcemy aby mus miał aromat prażonych jabłek (idealny sposób dla wersji z cynamonem) to układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, posypujemy rozdrobnionymi przyprawami i pieczemy w piekarniku na 200o C przez kilkanaście minut aż będą miękkie. Natomiast gdy posiadamy jabłka bez obić i robaków nie trzeba ich rozkrajać – wystarczy umyć i upiec.

Zamiast pieczenia jabłek możemy je dusić. W tym celu po pokrojeniu na ćwiartki wkładamy do emaliowanego garnka, wlewamy wodę, przyprawy, wsypujemy cukier i mieszając dusimy do czasu jak tylko zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadną.

Chłodzimy i przecieramy miękkie jabłka

Następnie miękkie jabłka chłodzimy i przecieramy przez sito. Ja używam do tego celu sitka metalowego, plastikowe przy przecieraniu ciepłych produktów czasem się deformuje.

Ten mus można robić bez dodatku cukru. Warunkiem jest użycie dojrzałych jabłek – najlepiej spadów

Przetarty mus należy skosztować i w razie konieczności dosłodzić. Jak używamy jabłek dojrzałych to ilość cukru podana w przepisie jest idealna.

Ten mus z dojrzałych jabłek papierówek można robić bez użycia cukru i też wychodzi bardzo smaczny. W wersji bezcukrowej należy użyć jabłek bardzo dojrzałych.

Pasteryzacja musu jabłkowego

Słoiki na mus jabłkowy wyparzam w zmywarce na programie z suszeniem.  Natomiast nakrętki po umyciu ręcznym sparzam wrzątkiem i wycieram do sucha. Po nałożeniu musu należy dokładnie wyczyścić rant słoików, zakręcić i pasteryzować. Można to robić w zmywarce (bez detergentów), piekarniku albo tradycyjnie w wodzie (poniżej temperatury wrzenia przez około 10 minut).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *