Przepis na idealny dżem truskawkowy

Sezon truskawkowy w pełni więc grzech z niego nie skorzystać.

Dżem truskawkowy z tego przepisu jest wyśmienity, pachnie truskawkami. Zachowuje piękny, czerwony kolor i jest gęsty. Można go kroić łyżeczką, a przy tym rozsmarowuje się bez pozostawiania grudek. Mniam!

Składniki na dżem truskawkowy:

  • 1 kg truskawek,
  • 1,5 filiżanki truskawek,
  • 1 łyżka pektyny,
  • 1 szklanka wody,
  • wok lub szeroki rondel,
  • łyżka do mieszania,
  • słoiki do dżemu wyparzone i suche plus nakrętki.

Używam zwykłej szarej pektyny, bez żelfixsów i tym podobnych dodatków. Pektyna jest naturalna i bardzo dobrze sprawdza się jako zagęstnik. Powstaje z jabłek, jako produkt uboczny przy ich przetwórstwie.

Truskawki dobrze myjemy i usuwamy szypułki. Następnie dodajemy wody i rozdrabniamy blenderem. Wlewamy do woka i stawiamy na małym ogniu. Kolejno dodajemy cukier.

Mieszamy od czasu do czasu nasz dżem. W chwili kiedy jaśniejsza piana zostanie już na małej powierzchni dżemu dodajemy pektyny. Należy uważać aby nie zrobiły się kluchy. Dlatego pektynę rozsypujemy po całej górnej warstwie dżemu. Następnie delikatnie mieszamy całość i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy delikatnie kilka minut, około 2-3 i wyłączamy grzanie.

Gorący dżem nakładamy do suchych słoików, wycieramy zabrudzenia na rancie i natychmiast zakręcamy. Odkładamy do chłodnego miejsca.

Warto podpisać zrobiony przez nas dżem. Ja używam do tego celu samoprzylepnego papieru do drukarki. Etykiety projektuję i drukuję wraz z informacją o roku produkcji. Smacznego!