Jak rozpoznać polskie truskawki?

Sezon na truskawki w pełni, ale i tu czyhają na nas mało smaczne niespodzianki. Często w postaci tych przepięknych, dorodnych… i smakujących jak drewno owoców.

Prawie jak truskawka

Niestety, ale nie wszystkie truskawki dostarczą nam tych walorów smakowych o jakich marzymy. Zazwyczaj wygląda to tak, że te najładniejsze wcale nam ich nie dostarczają. Pochodzenie ich jest różnorodne, na smak, albo jego brak ma wpływ:

  • odmiana;
  • sposób uprawy;
  • podłoże;
  • czy dojrzewały na krzaku;
  • pogoda.

Na tym tyle „zalet”. O wiele lepiej smakują truskawki z własnych upraw.

Najlepsze polskie truskawki

Jak odróżnić dobre truskawki od tych mniej smacznych:

  • są mniejsze;
  • są nieselekcjonowane;
  • miękkie w dotyku;
  • mocno pachnące;
  • nierównomiernie dojrzałe;
  • zdarzają się przejrzałe;
  • kolor;
  • posiadają zanieczyszczenia ziemią lub piaskiem;
  • koszyczki są zanieczyszczone ściółką np. słomą.

Truskawka olbrzymia w przekrojuNajlepiej kierować się tym, że truskawki od miejscowych dostawców są niemyte oraz mają różna wielkość. Mamy pewność, że będą smaczne, w ich uprawie użyto mniej substancji chemicznych. Dodatkowo nasze pieniądze trafią do sąsiada, który następnie wyda je na nasze usługi. Innym rozwiązaniem jest uprawa własnych truskawek w ogrodzie o ile mamy taką możliwość.