Zielone warzywa w ogrodzie

O tym, że nasz talerz powinien wyglądać kolorowo i różnorodnie wiemy od dawna. Dlatego dziś robimy przegląd warzyw zielonych.

Zielone czyli zdrowe

Do zielonych warzyw zaliczamy te o jadalnych liściach. Jest ich całkiem sporo i nasza dieta oparta na zieleninie nie będzie się ograniczać tylko do liści sałaty czy kapusty.

Szpinak

To mit, że zawiera więcej żelaza niż inne warzywa, spowodowany po prostu pomyłką w przepisywaniu. Za to ma dość dużo szczawianów, które mogą odkładać się w nerkach. Dlatego spożywamy go zawsze w połączeniu z produktami zawierającymi wapń, który tworzy ze szczawianami nierozpuszczalne związki wydalane z organizmu.

pixabay. Szpinak rośnie bez problemu w wilgotnej glebie

Uprawa szpinaku – najlepsze są świeże liście zebrane prosto z działki, jest to roślina mrozoodporna więc możemy mieć świeże liście przez cały rok. Lubi ziemię gliniasto – piaszczystą i przepuszczalną. Preferuje raczej słoneczne stanowisko, ale półcień też znosi całkiem dobrze.

Roszponka

Niepozorna roślinka przypomina mi trochę rozetki stokrotki i tak samo zresztą oba gatunki można użytkować. Ścinamy i zużywamy zielone listki. U stokrotki też kwiaty są warte uwagi jako dodatek do sałatek czy na kanapkę.

Uprawa roszponki – wymagania ma podobne do szpinaku. Obie rośliny wymagają jednak odpowiednio wilgotnego stanowiska. Zbyt suche sprawia, że liście stają się niesmaczne.

Jarmuż

Obserwować możemy triumfalny powrót jarmużu. Można go jeść na surowo i po obróbce termicznej. Jest blisko spokrewniony z kapustą. I jak to warzywo także zawiera dużo witaminy K.

Uprawa jarmużu – jest prosta i skuteczna, w czerwcu siejemy nasionka na rozsadniku. Jak urosną pikujemy na miejsce stałe i czekamy do mrozów. Jarmuż po przymrozku ma o wiele lepszy smak. Traci goryczkę, a że jest zimotrwały to możemy go ścinać w miarę potrzeby. Warto tylko ochronić nasze rośliny przed ptakami przykrywając je siatką czy nawet firanką.

Zielone warzywa to nie tylko groszek

Warte uwagi są też zielone warzywa strączkowe. Oczywiście mowa o fasolce i groszku, ale nie tylko. Poznajcie bliżej rodzinę bogatą w wartościowe białka.

Groszek

Groszek zielony możemy jeść cały. Od nasion po listki, kiełki czy całe strąki. Wiele odmian nie posiada pergaminowej wyściółki strąka i może być używany w całości do potraw. Warto wzbogacać groszkiem warzywa na patelnię, zwłaszcza mieszanki chińskie.

Uprawa groszku – ziemię pod groszek warto przygotować jeszcze jesienią. Nasiona siejemy jak tylko ziemia się odmrozi, umieszczając ziarna na głębokość około 2-3 centymetrów. Po posianiu warto od razu umieścić między rzędami podpórki z gałązek leszczyny, brzozy, derenia itp.

Bób

Siew bobu przeprowadza się o tej samej porze co groszku. Również wymaga wilgotnej gleby i chłodu aby wiązać strąki. Bób zwykle się rozkrzewia i z jednego nasionka wyrastają 2-3 pędy z kwiatami. Nasiona bobu zbiera się jeszcze miękkie ale już wyrośnięte. Można je wykorzystać w sezonie do sporządzania past, jako dodatek do dania głównego a także do zupy.

MonikaC. Bób odmiany Karmazyn – czerwony oraz bób odmiany białej nn.

Uprawa bobu – siejemy bób wczesną wiosną tak samo jak groszek. Nasiona umieszczamy co około 10 centymetrów od siebie. Po wyrośnięciu kiedy zakwitnie już 6 piętro kwiatów należy czubek oberwać aby nie gromadziły się na nim mszyce.

Fasolka zielona

Po zbiorze bobu i groszku zaczyna dojrzewać fasolka, zbieramy strąki jędrne i zielone zanim wytworzy się włóknista struna wzdłuż strąka. Wykorzystanie takiej fasolki jest wszechstronne. Od zup po dania główne, ale też przekąski.

Uprawa fasolki na strąki – fasolkę siejemy na początku maja, nasiona warto namoczyć aby przyśpieszyć kiełkowanie. Jeśli rośliny są na powierzchni gleby a zapowiadane są przymrozki to należy je okryć np. białą agrowłókniną. Zbiór strąków fasoli przeprowadza się stopniowo, w miarę jak dorastają. Niskopienną fasolkę możemy siać co dwa tygodnie z czego ostatni siew przeprowadza się początkiem lipca.

Jedne z najłatwiejszych w uprawie zielonych warzyw przedstawiam jako propozycję dla początkujących. Mając nawet kilka arów ogrodu warto spróbować własnych sił w warzywniku. Na początek można zacząć od jednego gatunku, a z roku na rok powiększać i areał uprawy i dodawać kolejne rośliny do ogrodu. większość znanych nam z pól, łąk i lasów zielonych roślin nadaje się do jedzenia.