Zioła wiosenne – jakie gatunki zbierać

Wraz z wiosną do życia budzą się oprócz roślin i zwierząt także nasze szczere chęci. A przynajmniej ja tak mam, że postanowienia Noworoczne trafia zło, za to te wiosenne jakoś bardziej udaje mi się wcielić w życieJ Jednak tutaj chciałam napisać na temat wiosennych skarbów natury w postaci ziół.

Jakie zioła zbiera się wiosną

Dużo jest ziół, które zbiera się tylko o tej porze roku. Ich wegetacja trwa krótko, wykorzystują one w ten sposób brak konkurencji o światło, wodę czy słońce. Należą do nich:

  • Marzec – zbieramy podbiał, który jest pod ochroną, także tylko własna grządka z kwiatkami gdzie możemy go posadzić, nas ratuje. Surowcem są o tym czasie kwiaty, które zbiera się w w ciągu słonecznego dnia.
    • stokrotka, jej rozetki liściowe są o tej porze zdrową przekąską do sałatek
    • kalina, a dokładniej kora z niej. Zbieramy z gałązek maksymalnie dwuletnich.
    • kruszyna, również pozyskujemy korę w ten sam sposób jak z kaliny
    • korę pozyskujemy także z dębu, kasztanowca, wierzby i innych drzew
    • kłącza tataraku, pięciornika oraz korzenie takich roślin jak żywokost czy mniszek

  • Kwiecień – w tym miesiącu mamy już mnóstwo roślin, które z powodzeniem można zebrać aby porobić zapasy
    • Bluszczyk kurdybanek – pasuje do mięsa jako przyprawa
    • Pierwiosnka lekarska
    • Szczaw zwyczajny
    • Pąki brzozy i innych drzew
    • Kwiat tarniny
    • Kwiat fiołka wonnego
    • Krokusy – zbieramy pręciki na przyprawę
    • Kwiat jabłoni – do kąpieli, szczególnie dla dzieci (zamiast rumianku, który lubi uczulać)
      • Maj – jest to najbardziej chyba obfitujący w zbiory miesiąc, jednak ja tu wymienię te najważniejsze, które warto mieć w domu w razie potrzeby
        • Pędy sosny – bardzo dobry surowiec do wyrobu syropu. Może być podawany małym dzieciom na kaszel suchy. Jest bezpieczny gdyż w przeciwieństwie do kupnego nie zawiera pochodnych morfiny
        • Głóg – kwiaty zbiera się wraz z 1 listkiem
        • Kwiat kasztanowca – na żylaki
        • Mniszek lekarski – cała roślina jest jadalna, w maju najwartościowsze są kwiaty idealne na syrop przeciwkaszlowy
        • Koniczyna – wszystkie kwiaty tego rodzaju nadają się na herbatkę codzienną
        • Liść maliny i jeżyny – idealne na herbatkę w okresie jesienno-zimowym

Jak zbierać zioła

Zawsze w dzień słoneczny i suchy, najlepiej w godzinach od 11-15.00. Wtedy mają najwięcej olejków eterycznych i innych związków.

Kwiaty zbieramy ledwo rozwinięte, te w pełni podczas suszenia przekwitną i będą gorszej jakości. Układamy warstwą pojedynczą w przewiewnym i suchym miejscu. Koniecznie w cieniu!

Liście zbieramy młode, najlepiej szczytowe. Suszymy jak kwiaty.

Korę zbieramy w dzień suchy także i suszymy w piekarniku na 40oC. Potem uchylamy drzwiczki aby uciekła para wodna.

Korzenie i kłącza myjemy, czyścimy z drobnych włoskowych korzonków i tniemy na kawałki albo na paski. Także warto je podsuszyć w piekarniku. Najlepiej na termoobiegu w temp. poniżej 40oC.

Jak zrobić syrop z kwiatów

Syropy z kwiatów to bardzo wartościowe źródło nie tylko witamin ale też substancji aktywnych, leczniczych. Wykonujemy je zasypując cukrem kwiaty, można też miodem.

Po 2 tygodniach stania w ciepłym ale osłoniętym miejscu przecedzamy do czystego emaliowanego naczynia, dodajemy na 5 l płynu 100 ml spirytusu (w celu konserwacji).

Mieszamy dokładnie. Przelewamy do czystych butelek i zamknąć. Przechowywać najlepiej w ciemnym, raczej chłodnym miejscu.

Taki syrop można z powodzeniem dawać zimą do herbaty zamiast cukru.