Trzy siostry w uprawie warzyw

Jest to stara indiańskia metoda. A siostry to są tylko trzy rodzaje warzyw, które lubią rosnąć obok siebie, wspierają się. Polega to na tym, że nie przeszkadzają sobie nawzajem i nie dopuszczają do rozwoju chwastów. Ponadto są tak dobrane, że pobierają składniki pokarmowe z różnych poziomów i mają podobne wymagania glebowe.

Kukurydza

To jest pierwsza siostra. Sądzimy ziarna na początku maja gdy temp gleby ma powyżej 10 st C. Wcześniej się nie opłaca bo może chorować. Sądzimy ja w kępach 1 na 1 m w odstępach co 20 cm po 5-6 roślin. Ziaren siejemy z 8 i potem usuwamy najsłabsze. Kępy układamy na zmianę w szachownicę z pustym polem. Ziarna można dla odkażenia namoczyć w różowym roztworze nadmanganianu potasu. Odmianę kukurydzy należy wybrać wysoką.

Fasola

Jak kukurydza ma 10 cm wysokości wysadzamy fasolę pnącą. Rzędem na około pozostawionych pustych poletek. Przed posadzeniem można moczyć ziarna fasoli w letniej wodzie z odrobiną wody utlenionej albo nadmanganianu potasu. Chodzi o wybicie bakterii. Ewentualnie w wywrze ze skrzypu. Fasola dostarcza kukurydzy i dyni azotu, a wspina się po kukurydzy jak po podporze.

Dyniowate

To może być dynia piżmowa, melon albo arbuz. Ogólnie dynia, to jaką chcemy. W potrzebie można i ogórki, myślę. Jednak nigdy tak nie sadziłam. Pośrodku pustego pola robimy kopczyk z kompostem czy obornikiem w środku. Na górze wysadzamy z 4-8 ziaren dyniowatych. Liczba zależy od gatunku i jego siły krzewienia. Ogórki do 12 ziaren, arbuz z 4, dynia piżmowa 3 sztuki. Wysadzamy zawsze większą ilość, potem słabe rośliny można wyciąć i zostawić te największe. Nasiona warto namoczyć w mleku minimum 2 godz przed sądzeniem. Dynia rosnąc zacienia glebę i hamuje rozwój chwastów między kukurydzą.

Usuwanie chwastów przeprowadzać dopóki rośliny nie zakryją całości. Potem już tylko sprawdzamy jak rosną i polewamy w razie konieczności, ale zwykle parowanie jest tak ograniczone, że nie zachodzi taka konieczność. No chyba, że lato jest drastycznie suche (zależy też od rejonu).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.