Jak uprawiać czosnek

Do leczniczych właściwości roślin cebulowych nikt nie musi nas przekonywać. Jednak jakość produktu dostępnego w sklepach nie zawsze spełnia nasze wymagania. Czosnek w uprawie nie jest trudny. Mając działkę, warto posadzić nawet kilka ząbków.

Kiedy sadzimy czosnek

Ozime odmiany czosnku sadzimy jesienią zanim nadejdą mrozy. Jeśli nie zdążymy na czas możemy zrobić to wiosną. Ząbki czosnku należy przechować w lodówce, wtedy nie więdną ani nie są atakowane przez grzyby.

Jak przygotować ziemię

Pierwszym krokiem jest wybór miejsca. Powinno być słoneczne, w półcieniu czosnek nie rośnie zbyt dobrze. Wybrane poletko najpierw odchwaszczamy. W tym celu kładziemy na trawę kartony bez nadruku (dostępne za darmo). Obciążamy je kamieniami (wystarczy po kilka z brzegu). W ten sposób po miesiącu mamy pod kartonami bardzo dobrą ziemię, nie tylko odchwaszczoną, ale i spulchnioną przez ziemne zwierzęta.

Robimy rzędy

Czosnek lubi ciepło. Dlatego warto go sadzić na zagonach podwyższonych, albo na redlinach jak ziemniaki czy marchew. W tym celu robimy rządki i zgarniamy na nie ziemię z boków. W pulchny wałek ziemi wkładamy ząbki czosnku (mogą być z kiełkami) na głębokość około 3 razy tyle co mierzy ząbek. Jesienią można sadzić trochę głębiej, a wiosną nawet lekko płycej. Czosnek jest rośliną całkowicie mrozoodporną.

źródło: pixabay.com

Co sadzimy w pobliżu czosnku

Czosnek jest warzywem o specyficznym zapachu, który przechodzi do gleby. Odstrasza w ten sposób wiele pospolitych szkodników roślin. Dlatego warto czosnek sadzić wokół marchewki. Odstrasza on wtedy połyśnice marchwiankę. Dobrze wpływa też na drzewa i krzewy, jednak rosnąc pod nimi nie daje dużego plonu. Z takich miejsc możemy pozyskiwać czosnek młody na pęczki.

Dobrze w pobliżu czosnku rosną:

  • Marchew;
  • Sałata;
  • Buraczki;
  • krzewy owocowe;
  • drzewa owocowe.

Czosnek wydzielając do gleby przez system korzeniowy substancje zniechęca wielu amatorów do buszowania w naszym warzywniku.

Jakie mamy odmiany czosnku

W naszym kraju dostępnych w handlu jest kilka odmian czosnku. Najbardziej popularne to:

  • Harnaś;
  • Słoniowy;
  • Hiszpański;
  • Stare odmiany (sadzone wiele lat w jednym regionie).

Warte uwagi są stare odmiany czosnku. Są one odporne na warunki klimatyczne w danym regionie i dostosowane do wzrostu w tamtejszej glebie.

Kiedy czosnek gotowy jest do zbioru

W chwili gdy Czosnek ma około połowy uschniętych łodyg, gotowy jest do wykopania. Podczas słonecznej albo wietrznej pogody wykopujemy go z ziemi i zostawiamy do wysuszenia. Można też wiązać go w pęczki i suszyć pod wiatą. Lepiej nie zwlekać z wydobywaniem czosnku z ziemi, gdyż główka szybko rozpada się na ząbki, które zaczynają rosnąć. Taki czosnek szybko się psuje i nie rośnie jeśli będziemy chcieli go posadzić. Więc lepiej dmuchać na zimne i wykopać wcześniej niż później.

Przechowujemy czosnek

Czosnek jak i cebula wymaga miejsca suchego i chłodnego. Kiedyś taką rolę spełniał strych, obecnie będzie to nieogrzewane pomieszczenie. Jeśli posiadamy spiżarnię z dobrą wentylacją również nadaje się do przechowywania czosnku. Obecnie może to być nawet szopka na narzędzia – raczej nie spodziewajmy się, że myszy czy inne zwierzęta się nim zainteresują.

źródło: pixabay.com

Choroby czosnku

Ząbki czosnku najczęściej są atakowane przez pleśń. Czasem pojawiają się na nich też brązowe plamy – to oznaki bakteryjnego zakażenia czosnku. Dlatego przed sadzeniem należy czosnek zaprawić. Mogą to być naturalne zaprawy przeciwgrzybiczne jak roztwór nadmanganianu potasu, albo dostępne w sklepach ogrodniczych środki grzybobójcze.

Czosnek warto wieszać na przewiewie. Leżący w skrzynce częściej zaczyna być atakowany przez choroby i ogólnie gorzej się przechowuje. Znane nam z tradycyjnych obrazków wsi, wianki czosnku i cebuli zapewniały właśnie dobry przewiew, co miało wpływ na jakość przechowywanych warzyw.