Kiedy siać warzywa

Termin siewu określonych gatunków warzyw ma ogromne znaczenie. Dotyczy to nie tylko roślin pochodzących z innych stref klimatycznych, ale też i wymagań odnośnie temperatury wzrostu czy dojrzewania.

Jakie warzywa siejemy wiosną prosto do gruntu

Wiosną sieje się najwięcej gatunków warzyw, ale nie jest to jedyny termin, kiedy możemy wkładać nasionka do gruntu. Wiele gatunków można siać jeszcze latem czy jesienią.

Marzec

W marcu kiedy tylko ziemia już obeschła na tyle, że nie lepi się jak ciasto możemy przystąpić do pierwszych zasiewów.

Bób – siejemy jak najwcześniej w marcu, nasiona warto namoczyć wcześniej na około 5-6 godzin w letniej wodzie aby szybciej wykiełkowały.

Groch cukrowy i siewny – wszystkie rodzaje grochu lepiej rosną w niższych temperaturach, zbyt wysokie sprawiają, że źle wiąże strąki i ma dużo robaków w ziarnach, przed sianiem ziarna warto namoczyć tak jak bób.

Marchewka – w marcu siejemy marchewkę na wczesny zbór letni, nadaje się do tego najlepiej odmiana Amsterdamska, wraz z nasionami marchewki warto wysiać sałatę, która kiełkując znaczy rządki. Jak sałata ma już 2-3 liście można ją delikatnie wyciągnąć i przesadzić na osobną grządkę. Tak samo można wysiać rzodkiewkę, którą po wyrośnięciu zjadamy na bieżąco.

Rzodkiewka – o ile nie siejemy jej razem z marchewką wczesną, to możemy jej nasiona bez moczenia wysiać już na początku marca jak ziemia nie jest zamarznięta.

Szpinak – lepiej rozwija się w niższych temperaturach, dlatego siejemy go też wczesną wiosną.

Koper – równie dobrze znosi niskie temperatury i też możemy przeznaczyć część nasion na wczesny siew.

Pietruszka – potrzebuje do wzrostu dużo wody więc wczesny siew jest dla niej wskazany.

Sałata – siana w marcu w gruncie daje mocne i duże siewki.

Cebula – siać ją możemy zarówno w marcu jak i kwietniu, na pierwszy zbór najlepsza jest taka z dymki, na późniejszy możemy wysiać nasiona, taka cebula dłużej się przechowuje.

Buraczki ćwikłowe – siejemy je mniej więcej w połowie marca, siewki są odporne na przymrozki.

Rozsady – w marcu robimy też rozsady warzyw ciepłolubnych, które w połowie maja będziemy mogli przesadzić do ogrodu.

Zbiór bobu i groszku zielonego

Groszek i bób siane w marcu są gotowe do zbioru już pod koniec czerwca.

Po posianiu warzyw w marcu warto nasze grządki okryć białą agrowłókniną aby ochronić młode siewki przed zbyt gwałtownymi spadkami temperatury.

Kwiecień

Do połowy kwietnia możemy siać jeszcze wszystkie warzywa które sieje się w marcu. Zdążą jeszcze wyrosnąć i wydać duże plony. Jednak końcówka tego miesiąca to czas na przygotowanie się do siania bardziej ciepłolubnych roślin.

Kukurydza w tym popcorn – ostatni tydzień maja to czas kiedy możemy bez większych obaw posiać kukurydzę słodką oraz popcorn, nasion nie musimy moczyć.

Marchewka – również w kwietniu siejemy marchewkę, na zbiór przeprowadzany późnym latem do jesieni.

Fasolka szparagowa – siejemy ją pod koniec kwietnia jak jest ciepła pogoda, nasiona warto moczyć w wodzie przez kilka godzin, po posianiu warto okryć ją białą agrowłókniną.

Cukinia – koniec kwietnia to też dobry czas na sianie cukinii, jednak lepiej robić to w ostatnich dniach, aby młodych roślin nie uszkodziły przymrozki, które często występują w dniach zimnych ogrodników.

Dynia – tak samo jak cukinię można siać w ostatnich dniach kwietnia.

Buraczki ćwikłowe – również warto wysiać część w kwietniu na późniejszy zbór korzeni.

Ogórki – jeśli mamy na zbyciu folię czy włókninę białą możemy pokusić się o siew ogórków.

Dynia piżmowa w trawie

Okazała dynia piżmowa, siana w pierwszych dniach maja, tak wygląda już w sierpniu.

Maj

W maju siejemy warzywa, które nie tolerują przymrozków. Należy do nich także wiele roślin pochodzących z cieplejszych rejonów świata.

Wysadzanie rozsady – posiane w marcu rozsady warzyw ciepłolubnych wysadzamy od połowy maja.

Ogórki – siejąc w maju ogórki ograniczamy do minimum ryzyko przechłodzenia czy nawet przemarznięcia młodych roślin.

Dynie – również można z powodzeniem siać ją w maju.

Cukinie – tak samo jak ogórki i dynie najlepiej siać ją w tym miesiącu.

Sianie rozsad – teraz jest dobry czas na zrobienie rozsad warzyw, które wysadzimy w lecie po zebraniu grochu, bobu, sałaty, rzodkiewki.

Fasolka szparagowa niska – siać ją można przez cały maj.

Fasola tyczna – zarówno szparagowa jak i na ziarno siać można od początku maja praktycznie do końca miesiąca.

Fasolka szparagowa i słonecznik

Wakacyjny zbiór fasolki szparagowej oraz słonecznik na przekąskę.

Sianie warzyw to przyjemne zajęcie. Jeśli nie jesteśmy pewni jak to zrobić oraz w jakim terminie to pamiętajmy iż na opakowaniach zwykle jest napisany termin siewu oraz sposób jego wykonania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *