Wraz z wiosną do życia budzą się oprócz roślin i zwierząt także nasze szczere chęci. A przynajmniej ja tak mam, że postanowienia Noworoczne trafia zło, za to te wiosenne jakoś bardziej udaje mi się wcielić w życieJ Jednak tutaj chciałam napisać na temat wiosennych skarbów natury w postaci ziół.
Jakie zioła zbiera się wiosną
Dużo jest ziół, które zbiera się tylko o tej porze roku. Ich wegetacja trwa krótko, wykorzystują one w ten sposób brak konkurencji o światło, wodę czy słońce. Należą do nich:
- Marzec – zbieramy podbiał, który jest pod ochroną, także tylko własna grządka z kwiatkami gdzie możemy go posadzić, nas ratuje. Surowcem są o tym czasie kwiaty, które zbiera się w w ciągu słonecznego dnia.
- stokrotka, jej rozetki liściowe są o tej porze zdrową przekąską do sałatek
- kalina, a dokładniej kora z niej. Zbieramy z gałązek maksymalnie dwuletnich.
- kruszyna, również pozyskujemy korę w ten sam sposób jak z kaliny
- korę pozyskujemy także z dębu, kasztanowca, wierzby i innych drzew
- kłącza tataraku, pięciornika oraz korzenie takich roślin jak żywokost czy mniszek
- Kwiecień – w tym miesiącu mamy już mnóstwo roślin, które z powodzeniem można zebrać aby porobić zapasy
- Bluszczyk kurdybanek – pasuje do mięsa jako przyprawa
- Pierwiosnka lekarska
- Szczaw zwyczajny
- Pąki brzozy i innych drzew
- Kwiat tarniny
- Kwiat fiołka wonnego
- Krokusy – zbieramy pręciki na przyprawę
- Kwiat jabłoni – do kąpieli, szczególnie dla dzieci (zamiast rumianku, który lubi uczulać)
- Maj – jest to najbardziej chyba obfitujący w zbiory miesiąc, jednak ja tu wymienię te najważniejsze, które warto mieć w domu w razie potrzeby
- Pędy sosny – bardzo dobry surowiec do wyrobu syropu. Może być podawany małym dzieciom na kaszel suchy. Jest bezpieczny gdyż w przeciwieństwie do kupnego nie zawiera pochodnych morfiny
- Głóg – kwiaty zbiera się wraz z 1 listkiem
- Kwiat kasztanowca – na żylaki
- Mniszek lekarski – cała roślina jest jadalna, w maju najwartościowsze są kwiaty idealne na syrop przeciwkaszlowy
- Koniczyna – wszystkie kwiaty tego rodzaju nadają się na herbatkę codzienną
- Liść maliny i jeżyny – idealne na herbatkę w okresie jesienno-zimowym
- Maj – jest to najbardziej chyba obfitujący w zbiory miesiąc, jednak ja tu wymienię te najważniejsze, które warto mieć w domu w razie potrzeby
Jak zbierać zioła
Zawsze w dzień słoneczny i suchy, najlepiej w godzinach od 11-15.00. Wtedy mają najwięcej olejków eterycznych i innych związków.
Kwiaty zbieramy ledwo rozwinięte, te w pełni podczas suszenia przekwitną i będą gorszej jakości. Układamy warstwą pojedynczą w przewiewnym i suchym miejscu. Koniecznie w cieniu!
Liście zbieramy młode, najlepiej szczytowe. Suszymy jak kwiaty.
Korę zbieramy w dzień suchy także i suszymy w piekarniku na 40oC. Potem uchylamy drzwiczki aby uciekła para wodna.
Korzenie i kłącza myjemy, czyścimy z drobnych włoskowych korzonków i tniemy na kawałki albo na paski. Także warto je podsuszyć w piekarniku. Najlepiej na termoobiegu w temp. poniżej 40oC.
Jak zrobić syrop z kwiatów
Syropy z kwiatów to bardzo wartościowe źródło nie tylko witamin ale też substancji aktywnych, leczniczych. Wykonujemy je zasypując cukrem kwiaty, można też miodem.
Po 2 tygodniach stania w ciepłym ale osłoniętym miejscu przecedzamy do czystego emaliowanego naczynia, dodajemy na 5 l płynu 100 ml spirytusu (w celu konserwacji).
Mieszamy dokładnie. Przelewamy do czystych butelek i zamknąć. Przechowywać najlepiej w ciemnym, raczej chłodnym miejscu.
Taki syrop można z powodzeniem dawać zimą do herbaty zamiast cukru.
Przepięknie kwitną i są łatwe w uprawie. Szkoda że są tak rzadko sadzone w ogrodach.