Jak rozpoznać polskie truskawki?

Sezon na truskawki w pełni, ale i tu czyhają na nas niespodziewajki. Często w postaci tych przepięknych, dorodnych… i stających dęba w gardle.

Prawie jak truskawka

Niestety ale tylko polskie truskawki dostarczą nam tych walorów smakowych o jakie nam chodziło. Jak się jednak okazuje te najładniejsze wcale nam ich nie dostarczą. Pochodzą zazwyczaj z Hiszpanii i ich jedyne walory to:

  • konsystencja drewnopodobna
  • smak koło truskawki ale raczej niezbyt blisko
  • zapach wątły
  • gigantyczny wzrost
  • twarde

Na tym tyle “zalet”. O wiele lepiej smakują truskawki z własnych upraw.

Najlepsze polskie truskawki

Naszych truskawek nie da się podrobić. Bardzo łatwo je odróżnić od tych zagranicznych:

  • są mniejsze
  • są nieselekcjonowane
  • miękkie w dotyku
  • mocno pachnące
  • nierównomiernie dojrzałe
  • odmiany dominują ciemnoczerwone
  • często mają śmieci w postaci słomy etc.
  • są niemyte czyli im więcej pisaku tym lepiej

Truskawka Hiszpańska w przekroju

Najlepiej kierować się tym, że polskie są niemyte oraz różnej wielkości. Mamy pewność, że będą smaczne, mniej pryskane no i nasze pieniądze trafią do swojaka. Poza tym jeśli będziemy mieć własne truskawki, to smak ich będzie najlepszy.

Poniżej kilka zdjęć dla porównania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *